Com identificar a una au rapinyaire

Per això en falconeria s’utilitzen exclusivament animals criats en captivitat. Un dels requisits legals és que ocell està correctament identificat amb una anella tancada o amb un microxip.

En aquesta pàgina trobaràs una guia complerta sobre com identificar au rapinyaire.

ANELLA TANCADA

Com identificar ocell amb anella tancada

Ho explicaré amb un exemple de falcons pelegrins. Amb altres espècies el procediment és semblant.

Una au rapinyaire ha d’espavilar com abans millor, aprendre a volar i marxar del niu. Durant els primers dies de la seva vida creix d’una manera impressionant.

Tenim només 2 dies en la vida d’un falcó pelegrí quan li podem posar l’anella tancada a la cama

 • Dies 0 – 11 el peu és molt petit i l’anella no s’aguanta a la cama.

 • Dia 12 i 13 l’anella passa perfectament i la mida del peu no permet que cau.

 • A partir del dia 14 el peu és tan gran que no permet ni posar ni treure l’anella.

A partir d’aquest dia el falcó està marcat per a tota la vida amb l’anella.

D’aquesta manera està molt ben controlat el comerç i el naixement d’aus rapinyaires en captivitat, i avui en dia és gairebé impossible robar animals de la naturalesa.

Inspeccions

Pots rebre inspeccions de l’administració que poden:

 • Exigir que els ensenyis l’ocell i la seva documentació en qualsevol moment.
 • Verificar si l’ocell porta l’anella tancada de la mida adequada.
 • Comprovar que el codi de l’anella correspongui al número que consta al seu CITES.
 • Demanar una prova d’ADN per verificar que es tracta d’un ocell criat legalment en captivitat.
Si a casa teniu una au rapinyaire dissecada, herència dels vostres avis per exemple, que no porta anella tancada i certificat Cites, tingueu en compte que va en contra de la llei i us pot caure una multa i problemes legals.

Com ha de ser l’anella?

No hi ha cap normativa. Les recomanacions:

Diàmetre d’anella

És molt important que l’anella tingui el diàmetre més petit possible.

 1. Per la seguretat de l’ocell. Si l’anella és molt gran, l’ocell es podria enganxar amb una xarxa o amb les branques d’un arbre. Aquest tipus d’accidents habitualment tenen conseqüències molt greus i poden causar fins i tot la mort de l’animal.
 2. Per no poder canviar l’anella d’un ocell a un altre. Òbviament, per tal que el sistema de marcatge amb l’anella funcioni correctament, l’anella no s’ha de poder treure i posar quan nosaltres ho vulguem. Aquesta part l’han de controlar els agents de la inspecció de la fauna.

Material d’anella

Habitualment s’utilitza alumini, perquè és un material lleuger i durador que es pot gravar fàcilment, i la gravació (codi de lletres i números) es manté visible durant molts anys.

Vols adquirir una au rapinyaire i el propietari et diu que li havia de tallar l’anella i posar-li un microxip perquè «l’animal tenia al·lèrgia a l’alumini»? VES AMB COMPTE!

Tallar l’anella tancada i substituir-la per un microxip és un acte delicat de cara a la llei. Ho ha de supervisar una persona oficial: un veterinari, els agents rurals o el representant de CITES, per exemple. El supervisor ha de firmar un document que justifiqui que era necessari i que legalment tot és correcte. Aquest document s’afegeix a la documentació de l’ocell.

Amplada de l’anella

Segons la meva experiència recomano les anelles fines.

A la pota d’un ocell també es posa el git (una tira de cuir que es fixa a les cames per poder lligar l’ocell). Si l’anella és molt àmplia no hi haurà prou espai a la pota per les dues coses i l’anella podria fer mal a l’animal.

Codi d’anella

Habitualment s’utilitza un codi aleatori.

Peró,

Hi ha criadors que graven el nom del seu centre a l’anella (a vegades fins i tot hi posen el número de telèfon o la direcció de correu electrònic), a part de la combinació única de números.

Per què ho fan?

 1. Per donar visibilitat al seu centre de cría. 😉
 2. Si un ocell s’escapa i algú el troba, d’aquesta manera és més fàcil que torni amb el seu propietari el més aviat possible.

Com aconseguir una anella per identificar una au rapinyaire?

Generalitat de Catalunya

Si es tracta d’un ocell autòcton o si té més d’un 50% de sang d’animal autòcton, és la Direcció General de Medi Ambient que proporciona les anelles.

Aquí trobaràs tota la informació sobre el que exigeix Generalitat de Catalunya per poder criar aus rapinyaires en la nostra comunitat autònoma.

Falconeria GENCAT

Les anelles són grans en diàmetre i en amplada. A més, tenen les vores afilades.  No obstant això, fins ara no hem tingut cap problema amb aquest tipus d’anella.

Si es mor un ocell, s’ha de comunicar la baixa al registre. El codi de l’anella queda anul·lat. Obligar a un falconer a tallar la pota del seu company mort per tornar l’anella a l’administració és excessiu.

Aviornis

Aviornis és una associació internacional d’amants i criadors d’ocells amb seu a Espanya. Un dels serveis que ofereix als seus socis són anelles amb una gran varietat de mides, colors i amplades.

Si et fascina el món dels ocells fes una ullada a la seva web.

Aviornis

Altres

ANELLA OBERTA

Auxili!

Teniu un ocell vell i està marcat només amb una anella oberta? Aquesta manera d’identificar un ocell era ben normal fa uns anys.

Però!

Avui en dia no es permet tenir un ocell marcat només amb una anella oberta.

Això vol dir:

 • Si l’ocell porta una anella oberta, a l’altra pota ha de portar una anella tancada.

 • Si no porta cap anella tancada ha d’estar marcat addicionalment amb un microxip.

Si el vostre ocell porta una anella oberta i no porta ni anella tancada ni microxip, heu de contactar urgentment amb la vostra oficina de CITES per solucionar el problema el més aviat possible. Als ulls de l’administració, tenir un ocell marcat només amb una anella oberta és il·legal.

MICROXIP

Marcar una au rapinyaire amb microxip és una pràctica més moderna, però no s’utilitza gaire, llevat que sigui una exigència de l’administració.

Hi ha comunitats autònomes que exigeixen aquesta manera de marcar l’animal! Per exemple, si un ocell que porta una anella tancada es cedeix a un falconer resident a La Rioja, el falconer haurà d’anar al veterinari perquè a més a més li posi un microxip.

No comporta cap millora per a la protecció del medi ambient. És per treure diners del falconer?

 1. Haurà d’anar a veterinari i pagar el microxip (gasolina per viaje + microxip + veterinari = +/- 50€)
 2. Haurà de canviar el CITES actual per un CITES nou (incloure la identificació nova de l’ocell al document, tot fent constar el número del microxip) = 20€ de tramitació de CITES.
 3. Anar personalment a recollir el document (Gasolina + temps )
 4. Total = un mínim de 100€ extra

El problema del microxip

Les aus rapinyaires no toleren bé el microxip i moltes vegades se l’arranquen.

«Aix! Quin mal!», estareu pensant ara.

Però tingueu en compte que els depredadors tenen una percepció del dolor molt diferent a la nostra.

Curiositat:

Quan es va posar en marxa el tema del microxip, jo treballava en un centre de cria de falcons a Alemanya. Una universitat ens va demanar dos falcons per provar si els ocells toleraven millor el microxip si se’ls feia una operació en la qual aquest s’introduïa dins del fèmur, perquè així no se’l poguessin treure.

Com llegir el microxip

Per verificar si un ocell porta un mircoxip i quin número té, es necessita un lector de microxips. El pots comprar; per exemple per Amazon.

AMAZON – MICROCHIP

No obstant això, No cal tenir un lector propi. Tots els veterinaris en tenen i poden verificar si l’ocell porta microxip i quin número té.

Et vols comprar una au rapinyaire marcada només amb microxip?

Hauràs de demanar prestat un lector de microxip a algú que en tingui. No firmis la cessió d’un ocell del qual no hagis comprovat anteriorment si està marcat legalment!

Si tens més dubtes esriu’m. Estaré encantada ajudar-te. El formulari de contacte trobaràs al peu de la pàgina.

0%
SPECIAL OFFER

Take some time. Treat yourself. You deserve it.

Book a treatment this month and receive a 25% on all further treatments.

BOOK NOW