AUS RAPINYAIRES EN FALCONERIA

Falconeria és art de caçar amb les aus rapinyaires. Es una tradició mil·lenària que va sorgir da la necessitat de sobreviure de la gent.

Avui dia estem acostumats comprar aliments en supermercat.

  • La carn ens arriba ben empaquetada en plàstic.
  • Els animals que consumim estan criats en granges d’una manera industrial.
  • La fruita i vegetals es crien en camps i hivernacles sota una constant ducha de pesticides i insecticides per assegurar la cuita.

Però  fa milers d’anys la caça va ser una font imprescindible per adquirir menjar per la família i conseqüentment per sobreviure.

Abans de que es van inventar les armes de foc va ser complicat caçar amb èxit. Llavors les armes per excel·lència eren:

  • Tirachinas
  • Arc i fletxes
  • Llança

Las personas es van fixar amb la natura i van observar que a les aus rapinyaires de les dona molt bé caçar animals en vol i en moviment en general. Van començar a amansar-les i aprofitar les seves aptituds per assegurar la sobrevivència de la seva família.

Aus rapinyaires tradicionalment utilitzats en falconeria

OCELLS AGAFATS DE LA NATURA

1963 va ser primera vegada que les aus rapinyaires es van criar en captivitat. Fins any 90 del segle passat va ser habitual (tot i que no de tot legal) agafar animals de la natura.

Durant milers d’anys les aus rapinyaires destinats a falconeria s’agafaven de la natura.

La llei de falconeria vigent a Catalunya es data de 1978. Pràcticament es un manual sobre com agafar les aus rapinyaires de la natura.

Però no patiu: Tot i que no hi ha una llei nova o una actualització, avui dia no es poden agafar animals protegits de natura.

Avui dia és estrictament prohibit agafar aus rapinyaires de la natura.

Tot el mon es va unir per la seva protecció. Només aus rapinyaires criades en captivitat es poden fer servir per falconeria.

España

Tot i això, fins avui dia hi ha al nostre país tontos que siguen robant nius dels animals salvatges. Un sistema legal d’ inspeccions assegura que aquests estúpids siguin descoberts i els esperarà un procediment legal sever amb unes multes elevades.

Paisos Àrabs.

S’ha de dir que avui día una gran majoritat dels falcons que utilitzen els jeques àrabs per caçar provè dels centres de cría.

Molta gent es pensen que portar un falco a Dubai  els obrirà portes dels palaus dels jeques àrabs i que els tiraran milers de dolars sobre. Son gent que no tenen ni idea sobre les aus rapinyaires ni sobre el mercat àrab. Son gent pobre que viu del camp, tenen una família i son desesperats perquè els seus fills tenen gana.

Uns pujen als nius i roben les cries. Una gran majoritat d’aquestes cries es moren. Sense coneixement no pots fer creixer a una au rapinyaire. Els que sobreviuen no podran volar correctament. Per tant ningú no els voldrà al finar seran alliberats a la natura i es moriran.

Altres posen trampes per agafar ocells adults. Molts d’aquests ocells es moren directament dins de la trampa. Altres pateixen lesions permanents que causen mort posterior.

OCELLS CRIATS EN CAUTIVIDAD

Avui dia la única manera per adquirir una au rapinyaire és comprar-la d’un centre de cria. Aquest centre ha d’estar homologat i donat d’alta en el Registre de Nuclis Zoològics.

Si volem adquirir una au rapinyaire es molt important coneixer la manera de com creixia les primeres setmanes de la seva vida. Els primers dies de la seva vida definirà com serà la seva vida.

Maneres de fer creixer a una au rapinyaire

Aus rapinyaires utilitzades tradicionalment en falconeria

Quines aus rapinyaires s’utilitzen en falconeria?

Com primer parlarem de les aus tradicionals.

Cada au rapinyaire té les seves característiques particulars i està adaptada a una classe de terreny i de caça. Les persones necessitaven caçar animals que habitaven a prop de la casa seva. Per caçar aquests animals, qui seria millor que el depredador que habita aquest espai i coneix el terreny i la presa?

Astor
Astor
Un ocell de vol baix que s’utilitza tradicionalment per caçar conills i llebres als camps oberts o amb baixa vegetació.
Falcó pelegrí
Falcó pelegrí
Habitualment s’entrena per vol alt i s’utilitza per caçar perdius, faisans i altre tip d’aus. Necessita grans ares planes per caçar amb èxit.
Àguila daurada
Àguila daurada
S’utilitzava en Àsia per protegir els ramats contra atacs dels llops. Avui día és una au comuna en falconeria. Caça guineus, cabirols i llebres.
Falcó sacre
Falcó sacre
En centre i oest d’Europa i en Àsia un ocell amb molta tradició. No necessita tant espai lliure com falcó pelegrí i pot caçar tan ocells com mamífers.
Esparver
Esparver
Au rapinyaire super àgil que s’utilitzava per caçar o espantar ocells que vivien a les case de pajes i es menjaven gra o molestaven. Pot volar també dins del bosc.
Falcó grifó
Falcó grifó
Ocell nòrdic que destaca amb la seva noblesa i bellesa. Desde temps antics aquesta au donava estatus al falconer. Pot caçar perdius, faisans però també mamífers.
0%
SPECIAL OFFER

Take some time. Treat yourself. You deserve it.

Book a treatment this month and receive a 25% on all further treatments.

BOOK NOW